Cântatul la instrumente de suflat are un efect pozitiv asupra instrumentistului. Se dezvoltă mușchii toracelui, diafragmul și plămânii rezultând o respirație corectă și sănătoasă, implicit plămâni mai dezvoltați ca ai unei persoane normale. Toate instrumentele musicale de suflat cer ca postura corpului să fie una dreaptă, corectă și lejeră. Deasemenea are un mare impact asupra mușchiilor inimii. Pentru a putea cânta corect, susținut și pentru o perioadă îndelungată, cursantul își antrenează și își formează aproape toți mușchii feței pentru a devenii stăpân pe instrument.
Instrumentele de suflat le găsim aproape pe tot parcursul istoriei omenirii fapt ce dovedește că au avut un scop și o întrebuințare care ajutată cursanţii să progreseze din punct de vedere tehnologic și în mod special să-și dezvolte latura artistică. Așa cum știm muzica îl culturalizează pe om, îl face să zâmbească, să iubească și el ceva. Fiecare în ziua de astăzi are muzica lui preferată, muzica aceea care îl liniștește, care îl antrenează, cea care îl face să-și dea seama că viața este mai frumoasă atunci când muzica își face treaba de a surprinde plăcut auzul nostru.
Acesta este un considerent important, deoarece semnificaţiile noţiunii de afectivitate includ şi conceptele-cheie în asimilarea mesajului muzical. Or, numai prin emoţii, trăire, receptare cursanţilor pot cu adevărat pătrunde în universul intim al operei muzicale, ceea ce corespunde specificului domeniului în particular.
Profesorul îi ajută pe cursanţi să iniţieze acţiuni şi să le analizeze prin ridicarea de la concret la abstract, le împărtăşeşte din experienţa lui, le acceptă punctele de vedere, le arată lacunele din cunoştinţe, le dirijează activitatea în mod discret, le creează motivaţii şi, printr-un efort comun, formulează concluzii.
După absolvire, cursanţii pot active în cadrul unor orchestra, sau pot performa ca şi liberi profesionişti.