Search

- Şcoala Populară de Arte şi Meserii "Ion Românu", Reșita -

ofera programe de tip nonformal în domeniul educaţiei permanente, al culturii tradiţionale şi al creaţiei populare.

- studiul artelor vizuale, studiul instrumentelor muzicale -

Am gândit pentru iubitorii de artă programe şi cursuri care îi pot iniţia în studiul artelor vizuale, studiul instrumentelor muzicale, al folclorului românesc precum şi al tradiţiilor populare.

- cursuri de canto popular, teorie muzicală, instrumente muzicale -

Prin cursurile de canto popular, teorie muzicală, instrumente muzicale dorim să facilităm o formare cât mai amplă a iubitorilor de muzică şi folclor.

  Cine suntem?

  Scoala Populara de Arte si Meserii din Resita ofera tuturor celor interesati, indiferent de varsta acestora, posibilitatea de a urma cursuri la clasele de pian, acordeon, chitara, orga, vioara, tambal, contrabas, instrumente de suflat, ansamblu instrumental, pictura, design, design vestimentar, arta decorativa, dans clasic, modern, popular si de societate, canto, actorie, corepetitie, istoria muzicii, teorie si solfegii, folclor si istoria artelor.
  whoweare

  Cursurile se predau individual sau colectiv, pe o durata de la 3 la 5 ani, in functie de clasa aleasa.

  Inscrierea la cursurile Scolii Populare de Arte si Meserii se face in fiecare an la 1 septembrie iar pentru a fi admisi, candidatii trebuie sa sustina un test de aptitudini. Frecventarea cursurilor se face in urma achitarii unei taxe de scolarizare care se stabileste la fiecare inceput de an scolar.

  Datorita profesionalismului, daruirii si bogatei experiente didactice a profesorilor cu care aceasta scoala se mandreste, in decursul timpului, numerosi cursanti au obtinut premii si trofee la diverse festivaluri de muzica si expozitii de arta plastica.

  Suntem implicati...

  Pe langa activitatea de predare, Scoala Populara de Arte si Meserii din Resita este implicata ca si organizator si coorganizator in unele manifestari culturale din judetul Caras-Severin: Festivalul concurs de muzica usoara “Ritmuri in mileniul III” desfasurat la Berzasca.


  Festivalul Vaii Almajului, Festivalul de folclor “Afilon Latcu”, “Spectacol dedicate zilei de 8 Martie”, “Zilele Scolii Populare de Arta Resita”, “Ziua Usilor Deschise”.


  Citeste in continuare

  Ne propunem...

  Sperăm ca prin cursurile oferite de şcoala noastră să descoperiţi resursele imense ale culturii şi tradiţiei populare şi să vă îmbogăţiţi talentul şi cunoştinţele personale..


  Vă asteptam cu drag la cursurile şi atelierele şcolii noastre.


  Citeste in continuare

  Experiența școlii noastre

  Adevarata existenta a invatamantului artistic resitean se produce dupa al doilea razboi mondial, mai exact dupa 1948, intr-un context de sprijinire a culturii si a afirmarii spirituale a centrelor muncitoresti.

   

  La 30 decembrie 1948 scoala avea 77 de elevi, care depuneau interes deosebit, ceea ce-l face pe acelasi distins muzician sa scrie ca „scoala de arta din Resita era pe drumul cel bun si ca umple un gol de mult simtit in acest puternic centru industrial”. Sediul scolii era in str. Beethoven, comun cu Liceul de Muzica. In anul scolar 1953-1954 institutia isi schimba numele in Scoala Populara de Arta, una dintre cele 16 scoli de acest fel din tara.

  Activități recente

  Pe langa activitatea de predare, Scoala Populara de Arte si Meserii din Resita este implicata ca si organizator si coorganizator in unele manifestari culturale din judetul Caras-Severin.

  Etiam massa vestibulum tellus

  Etiam massa vestibulum tellus

  Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Integer ligula libero, sollicitudin ve
  Vivamus euismod mollis blandit

  Vivamus euismod mollis blandit

  Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Integer ligula libero, sollicitudin ve
  Faucibus tellus ultrices interdum

  Faucibus tellus ultrices interdum

  Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Integer ligula libero, sollicitudin ve
  Molestie metus vitae rutrum

  Molestie metus vitae rutrum

  Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Integer ligula libero, sollicitudin ve
  Vivamus lobortis volutpat ornare

  Vivamus lobortis volutpat ornare

  Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Integer ligula libero, sollicitudin ve
  Semper lorem velit curabitur

  Semper lorem velit curabitur

  Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Integer ligula libero, sollicitudin ve

  Cursuri

  Aveti posibilitatea de a urma cursuri la clasele de pian, acordeon, chitara, orga, vioara, tambal, contrabas, instrumente de suflat, ansamblu instrumental, pictura, design, design vestimentar, arta decorativa, dans clasic, modern, popular si de societate, canto, actorie, corepetitie, istoria muzicii, teorie si solfegii, folclor si istoria artelor.

   

  workflow1

  Cursuri de canto

  Clasa canto (canto vocal)- 3 ani
  Activitatea se desfasoara pe 3 sectiuni:
  – muzică populară
  – muzică usoară
  – muzică clasică

  workflow2

  Cursuri pentru instrument

  ■ pian – 5 ani
  ■ chitară și percuție – 3 ani
  ■ instrumente de suflat – 3 ani
  ■ vioară – 5 ani
  ■ acordeon – 3 ani
  ■ orgă electronica – 3 ani
  ■ ansamblu instrumental – 3 ani

  workflow2

  Cursuri coregrafie

  ■ dans clasic – 5 ani
  ■ dans popular – 3 ani

  workflow4

  Cursuri de arte plastice

  ■ pictura – 3 ani
  ■ design vestimentar – 2 ani
  ■ arta decorativa – 3 ani

  De ce ne alegeți pe noi?

  Prin intreaga sa activitate Scoala Populara de Arta si Meserii din Resita a avut o contributie la difuzarea, pastrarea si revigorarea valorilor artistice autentice, culte si populare si la ridicarea nivelului formatiilor artistice de amatori din judet.

   

  Sectia de muzică

  Scopul activitaţii este îndrumarea şi formarea soliştilor vocali, cu accent pe dezvoltarea calitaţilor native ale acestora (voce, auz, sensibilitate).In sprijinul cursanţilor, şcoala noastră dispune de mijloace de acompaniament având la clasa un corepetitor (pianist); soliştii de muzică populară sunt acompaniaţi de orchestra scolii, iar cei de la muzica uşoară pot beneficia de negative realizate in studioul nostru, care ofera si posibilitati de inregistrare de casete si cd-uri.Rezultatele activitaţii clasei se reflecta în participarea la audiţiile şi spectacolele organizate de şcoala şi de alte instituti.

  Secția de coregrafie

  Tineretea, frumusetia, sanatatea sunt insusiri pe care ni le dorim oricare dintre noi. A le avea daruite de natura este un mare avantaj, a le obtine si mentine necesita o munca deloc usoara. Un mijloc la indemana tuturor pentru atingerea lor, este miscarea sub forma exercitilor fizice. Exercitiile fizice trebuie practicate de la varsta frageda, pentru asi atinge scopul pe parcursul vietii. Efectele miscarii, exercitiul fizic intareste sanatatea, dezvoltacalitati fizice, mareste rezistenta organismului, favorizeaza independenta dintre intelect si fizic, asigura a dezvoltare armonioasa a corpului.

  Secția de arte plastice

  Sectia de arte plastice ofera cursantilor, o paleta diversificata de specializari dupa cum urmeaza: pictura, design vestimentar si arta decorativa. In cadrul acestui curs se urmareste dezvoltarea artistica a individului, pregatirea sa teoretica cu ajutorul studiului istoriei artei, precum si cizelarea memoriei technice de abordare a unei lucrari de arta. Acestea se desfasoara intr-o sala dotata cu mobilierul si iluminarea optima.Pe parcursul celor 2 sau 3 ani de studiu, cursantii participa la expozitii organizate de scoala si la expozitii–concurs organizate de alte institutii din tara. In cazul unor elevi foarte talentati, scoala poate organiza si expozitii personale.

  Director

  Primul director al acestei institutii a fost Ion Romanu, muzicianul care a facut demersurile pentru infiintarea unei institutii muzicale de sine statatoare la Resita, acelasi om care a dirijat corul resitean, in acei ani, ducandu-l pe culmi inalte. In anii ’60 se infiinteaza sectii externe, ajungandu-se ca in 1965 aceasta intitutie sa aiba o sectie chiar la Timisoara.

   


  Astazi la conducerea acestei instituti este prof. Mariana Dănescu.

  ”Nici un mare artist nu vede vreodată lucrurile așa cum sunt în realitate.
  Dacă ar face așa ceva, ar înceta să fie artist.” 
  Oscar Wilde

  Școala Populară de Arte și Meserii “Ion Românu” Reșița

  Resita, str. Fagarasului nr. 12A

  Tel: 0255-225863, Mobil: 0746-127218

  E-mail: scoalameserii@yahoo.com

  www.scoalaionromanu.ro